maandag 30 mei 2016

De Eemhoeve krijgt een nieuw jasje

Aa-landen: De komende maanden vinden nieuwbouw en renovatie plaats op wijkboerderij De Eemhoeve . In zijn nieuwe jasje biedt deze wijkboerderij van Travers Welzijn straks meer ruimte aan groepsactiviteiten en krijgt het een bescheiden boerderijwinkel en lunchfunctie. Op deze manier wordt de verbindende functie van de wijkboerderij versterkt.

Begin juni starten de nieuwbouw en renovatie. Het hoofdgebouw en de stal worden gerenoveerd. De huidige schuur wordt vervangen door een nieuw gebouw. Dit wordt een combinatie tussen een activiteitenruimte, kantoor, werkplaats en een werktuigenberging. De ezel- en kippenstal wordt vervangen door een nieuwe stal. De planning is dat de vernieuwde wijkboerderij in de zomer van 2016 wordt opgeleverd. Ondertussen blijven de huidige activiteiten gewoon doorgaan en is bezoek welkom.

Aanleiding voor de verbouwing is dat de boerderij zo'n 30 jaar oud is en het tijd is voor een opknapbeurt. "In de nieuwe vorm hebben we meer mogelijkheden op onze boerderij", zegt boerderijcoördinator Francine Taat. "Organisaties kunnen in de nieuwe activiteitenruimte komen vergaderen of bijvoorbeeld bijeenkomsten en activiteiten organiseren. We beginnen ook een winkeltje met producten van onze boerderij: groenten, fruit, honing en jam."

In de nieuwe opzet kan ook worden samengewerkt met andere partijen, zoals InteraktContour, de organisatie voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of lichamelijke beperkingen. "In het winkeltje kunnen handgemaakte artikelen worden verkocht die zij tijdens activiteiten maken, zoals decoratie-artikelen. Ook wordt gekeken of zij een paar keer per week tijdens de lunch soep of broodjes kunnen verzorgen. Voor bezoekers van de boerderij, maar ook als ‘take away'. Zo krijgt de boerderij een centrale functie voor de wijk."

Na de gebouwen wordt het buitenterrein van De Eemhoeve aangepakt. "Dat traject pakken we samen met buurtbewoners en andere organisaties aan. Wie mee wil denken, is meer dan welkom", roept Taat op. "We willen onder meer natuurlijk spelen mogelijk maken, met boomstammen en water en dergelijke. De klassieke speeltuin verdwijnt, daar komt ontdekken, klauteren en klimmen in de natuur voor in de plaats. Dat levert ook een mooie ruimte op voor het ervaringsgericht werken van scholen en organisaties voor natuur -en milieueducatie (NME). Ook individuele kinderen kunnen op de Eemhoeve NME-activiteiten volgen." Het huidige buitenterrein heeft onder meer een akker, weilanden, een bijenstal en een hondenspeelweide.

De werkzaamheden van de nieuwbouw/renovatie zijn te volgen via de Facebookpagina ‘Wijkboerderij de Eemhoeve Zwolle'. Wijkbewoners, basisscholen, kinderdagverblijven en andere geïnteresseerden zijn bovendien van harte welkom om ter plekke een kijkje te nemen bij de werkzaamheden.

Travers Welzijn werkt op wijkboerderij De Eemhoeve samen met: Frion, wijkbeheer gemeente, wijkvereniging Aa-landen, Driezorg/Rivierenhof, GGD (Ik Lekker Fit), Stadkamer Zwolle, Bijenteeltvereniging Zwolle, Avifauna Zwolle, basisscholen en brede scholen Aa-landen, Holtenbroek, Doomijn, Allio kinderopvang, Kinderopvang de 7 dwergen, VSO de Boog, AOC De Groene Welle, Hogeschool Windesheim, Deltion College, Landstede, Natuur Milieu Overijssel, Groene Loper, Milieuraad, Deelname netwerk communicatie duurzame ontwikkeling, Tactus verslavingszorg, stichting 4 PK. InteraktContour, Wijz.

donderdag 26 mei 2016

Groen licht voor Krasse Knarrenhof

Aa-landen: Goed nieuws voor de Krasse Knarrenhof: de welstandscommissie is zeer te spreken over het plan dat er ligt voor een buurtje voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen in de Aa-landen. Wel moet de architect iets bedenken voor de 'dode hoeken', want die zijn nu heel aantrekkelijk voor hangjongeren. 
Zo zou het Krasse Knarrenhofje in de Aa-landen eruit moeten gaan zien. Illustratie Inbo
Illustratie Lnbo

De hoeken van de hofjes zijn ingericht als bergruimte. "Dat zijn hele zorgelijke plekken", zei een lid van de commissie gisteren tijdens een presentatie van de plannen. "Daar kunnen jongeren lekker hangen." Een collega voegde toe: "die plek op de hoek is helemaal blind." Architect Eerde Schippers vertelde daar verlichting te willen plaatsen. "Het is ook geen niemandsland, er tegenover bevinden zich woningen." Desondanks drong de commissie er op aan kozijnen te plaatsen zodat er voldoende licht uit de berging komt.

De welstandscommissie was op een paar kleine punten na blij met het plan van Schippers. Toekomstige bewoners mochten zelf meedenken over hun wensen. "Het hoogtepunt is de eenvoud", zei een lid. En: "Hele rustige architectuur, mooi ontworpen. Alleen de hoeken zijn een lastig punt. Verder voldoet het plan keurig aan de eisen van welstandscommissie."


Bron: Stentor

dinsdag 24 mei 2016

Woningoverval Boorn in Opsporing Verzocht

Aa-landen: In het televisieprogramma Opsporing Verzocht zal vanavond 24 mei aandacht worden besteed aan een woningoverval op een autohandelaar aan de Boorn (Aalanden) in Zwolle. De bewoner werd die ochtend rond 10 uur overvallen door twee onbekende mannen, waarvan één vermomd was al pakketbezorger.

Bij de daaropvolgende worsteling werd het slachtoffer in zijn ogen gespoten met een bijtende vloeistof. Zelf zag hij kans één van de overvallers in zijn oog te prikken. Na de overval gingen de mannen er met een gereedstaande Mercedes vandoor. Mogelijk werd deze bestuurd door een derde man. In de uitzending, die om 20.30 uur begint op NPO1, een uitgebreide reconstructie.

donderdag 19 mei 2016

Shampoo dieven

Aa-landen: Ze zijn blijkbaar gek op shampoo. Een man en een vrouw stelen op dinsdag 22 maart tientallen flessen bij de Albert Heijn aan de Dobbe is Zwolle.
Nadat het stel 'boodschappen heeft gedaan' merkt een medewerker dat het schap met voornamelijk Elvive shampoo leeg is. Op de camerabeelden is daarna al meteen duidelijk te zien hoe dat komt.

Wie herkent dit stel?



De man en de vrouw stoppen heel brutaal de flesjes in een tas die in een winkelmand staat en wordt afgeschermd met een pak toiletpapier of een pak luiers. Wie herkent de man en de vrouw? Wie weet waar ze zijn?
Bel de politie met uw tips op 0800 – 6070. Anoniem bellen kan via 0800 – 7000. Via deze link kan anoniem worden getipt bij Meld Misdaad Anoniem.

woensdag 4 mei 2016

Hardloper mishandelt vrouw

Aa-landen: Een hardloper heeft een vrouw in de Aa-landen dinsdagmiddag geslagen omdat hij zich kennelijk ergerde aan haar hond. De man kwam voorbij lopen terwijl de vrouw de hond uitliet. Daarbij trapte hij bij het passeren in de richting van de dier. Op het moment dat de vrouw daar wat van zei keerde hij zich naar haar en gaf de vrouw een klap.

De politie Zwolle is daarom op zoek naar deze hardloper, die dinsdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur de vrouw mishandeld heeft aan de recreatieplas de Wijde Aa in de wijk Aa-landen. Wie iets gezien heeft van de mishandeling, kan contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

De dader is een blanke man en is tussen de 40 en 45 jaar oud. Hij is 1.80 meter, droeg een wit T-shirt en een zwarte hardloopbroek en heeft kort blond haar.

Informatieavond straataanpak

Aa-landen: Inwoners van de Aa-landen zijn woensdag 11 mei welkom op de informatieavond van Straataanpak in wijkcentrum De Bolder.

Het Energieloket van Verbeter & Bespaar Zwolle vervolgt hiermee de duurzaamheidscampagne voor woningen in de wijk. Er is bij een aantal woningen onderzoek gedaan. Per type woning zijn hierdoor de mogelijkheden van energiebesparing of om energie op te wekken in kaart gebracht. Dit wordt tijdens de bijeenkomst uitgelegd.

De avond aan de Dobbe 29 in Zwolle start om 18.45 uur.

dinsdag 3 mei 2016

Succesvolle vrijmarkt

Aa-landen: Een kleine terugblik op de succesvol verlopen vrijmarkt op de vooravond van Koningsdag. Het weer wilde niet erg meewerken maar dat mocht de pret niet drukken. Het was uitzonderlijk druk en in korte tijd was er geen plaats meer voor de kleedjesmarkt in De Bolder en even later ook niet in het winkelcentrum.
Musici en dansers verzorgden een prachtig programma waar enthousiast op werd gereageerd. Hier alvast een korte foto-impressie, in de eerstvolgende Aakwaa een uitgebreid verslag.















Meander Bigband op tournee in Shanghai

Aa-landen: De Meander Bigband, de schoolband van het Meander College, heeft deze week acht concerten verzorgd in Shanghai op scholen, festivals en tijdens een ceremonie van het Nederlands Consulaat.
Naast de concerten op (internationale) scholen, verzorgde de bigband een concert ter gelegenheid van het JZ Spring Jazz Festival, Koningsdag op het Nederlands Consulaat en de Kingsdayparty in het Holland House Shanghai. Dit laatste concert was een uitbundig Nederlands feest van expats in Shanghai op een unieke locatie: het dakterras van het luxueuze Renaissance Hotel in hartje Shanghai.

Na deze tournee maakt de Meander Bigband zich op voor optredens tijdens het Frionfestival en de Halve Marathon. Meer informatie op www.meanderbigband.nl