woensdag 2 december 2015

Bieb Aa-landen neemt 'opvoedmaatregelen'

Aa-landen: Bij de bibliotheek aan de Dobbe waren de medewerkers het zat: de onbeleefde manier van vragen naar een Wii-controller. Daarom plaatsten ze een opvallend bordje bij de balie.
Het gebeurde te vaak dat jongeren hun biebpasje op de balie gooiden en riepen 'controller'. Teamleider Louisa Benning was er klaar mee en plaatste daarom dit bordje bij de balie.


Embedded image permalink


Gamen is populair, vooral als op het aanpalende Meander College de jeugd pauze heeft. Wie ‘een controller’ eist mag 3,5 euro afrekenen, terwijl ‘mag ik een controller’ 2 euro kost. De puber die het fatsoen heeft de medewerker achter de balie eerst met ‘hallo’ te begroeten, om vervolgens te vragen ‘alsjeblieft’ een controller ‘te mogen’, krijgt het computerbesturingssysteem voor nop mee. „De biebpas is dan de borg, omdat we de controller uiteraard wel terugwillen.”
„Er zijn pubers die gooien - nee, smijten - hun pas op de balie en roepen ‘controller’. Ze kijken je nog niet eens aan, en gaan er vanuit dat ze die ook krijgen. Daarom hebben we het blaadje opgehangen. Opvoeden, met een knipoog.”  De oproep is niet aan dovemansoren gericht. „Jongeren vragen het nu vaak netjes, zoals het hoort. Sommige slaan zelfs door, en letten op ieder woord van de zin. Omdat die precies zo uitgesproken moet worden als op het blaadje, denken ze.”
Op social media, waar een foto van de oproep belandde, is de boodschap een hit. Alleen op Facebook al werd het bericht de afgelopen dagen zo’n 1700 keer gedeeld en 22.000 maal geliked.