dinsdag 22 december 2020

Kerstdiner voor Rivierenhof door Hart voor Zwolle

Aa-landen: De ouderen uit verzorgingshuis Rivierenhof werden afgelopen week verwend met een kerstdiner. De maaltijden werden rondgebracht door de jonge vrijwilligers van Hart voor Zwolle.

Hart voor Zwolle is een stichting die bestaat uit enthousiaste vrijwilligers, vaak studenten, tussen de 18 en de 35. De organisatie zet zich al jaren in voor Zwollenaren die wat extra hulp of aandacht kunnen gebruiken, bijvoorbeeld mensen die eenzaam zijn, mensen met een beperking en ouderen. De stichting geeft hulpbehoevende Zwollenaren een maatje dat bijvoorbeeld kan helpen met het doen van boodschappen.

“Met Kerst in aantocht merkt verzorgingshuis Rivierenhof dat het heel fijn zou zijn voor de bewoners om toch wat leuks te doen. Het is ons gelukt om het diner coronaproof op te zetten”, vertelt Eline Ploegman, teamleider bij Hart voor Zwolle. Het kerstdiner was op woensdag en op vrijdag, waarbij er per avond ongeveer tien vrijwilligers hielpen om het eten langs te brengen. Bij elke bewoner van de Rivierenhof mocht er één bezoeker meekomen. “De ouderen bij wie er geen bezoek kwam, kregen gezelligheid van een vrijwilliger”, aldus Ploegman. Door corona mochten de vrijwilligers niet samen eten met de ouderen maar ze konden wel een praatje maken bij het brengen van het eten en het dekken van de tafel. Ploegman wordt enthousiast van de hoeveelheid jongeren die zich aanmelden voor vrijwilligerswerk bij Hart voor Zwolle. “We hadden meer dan genoeg aanmeldingen voor dit kerstdiner. Ik merk dat jongeren zich graag willen inzetten voor mensen die dat kunnen gebruiken.”

Verpleegkundestudent Iris Hofsink, die al langer bij Hart voor Zwolle helpt, benadrukt hoe belangrijk het is om eenzaamheid te bestrijden. “Ik denk dat het belangrijk is dat je vooral rond de feestdagen zo min mogelijk alleen bent. Het is voor ons van Hart voor Zwolle een avondje maaltijden wegbrengen. Dat kost twee uurtjes. Het lijkt maar een kleine bijdrage maar je maakt er zoveel mensen gelukkig mee. Het is hartstikke leuk om dat te doen, ondanks corona. Als we het samen doen komen we al heel ver.”

Hofsink vertelt over een ontroerend moment op de avond dat ze meehielp. “Er was een vrouw van wie de zoon net langs was geweest. Hij was alweer weg dus helaas moest ze alleen eten. Ze had echt zin in een praatje, dat kon ik aan haar voelen. Ik heb voor haar even de tijd genomen ook al kwam ik alleen de tafel dekken. Ze vertelde dat ze ontzettend veel waardering heeft voor de zorgmedewerkers. Tegen mij zei ze ‘jullie doen zulk goed werk.’ Die oprechte dankbaarheid is heel mooi om te krijgen.”

Stichting Hart voor Zwolle blijft hard doorwerken om Zwolle een stukje mooier te maken. Ploegman is blij met hoe het loopt. “Ik vind het mooi dat we in januari gewoon doorgaan met bestrijden van het eenzaamheidsvirus. Ons doel is om Zwolle samen met de jongeren een stukje mooier te maken.”


Bron: de Swollenaer