woensdag 17 juni 2015

Familie straatmuzikant wil onderzoek aansprakelijkheid RIBW

Aa-landen: De nabestaanden van de straatmuzikant die in december in Zwolle om het leven werd gebracht, overweegt de RIBW aansprakelijk te stellen voor zijn dood. De 17-jarige dader woonde in een beschermde woonvorm van de RIBW. Eerder deze week werd hij veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

De nabestaanden willen onderzoeken of de RIBW aansprakelijk gesteld kan worden voor de dood van Zdravko Vazov. De 17-jarige jongen kreeg die avond eerst ruzie met een medebewoner, werd volgens hemzelf weggestuurd door een groepsleider en ging vervolgens met een mes op zak richting het winkelcentrum, waar Vazov op dat moment aan het spelen was. De jongen stak de straatmuzikant 29 keer met het mes, waarna Vazov aan zijn verwondingen overleed. Een omstander werd gestoken toen hij de jongen aansprak.

"Ze willen weten of de instelling iets aan te rekenen is en of de instelling niet had moeten voorkomen dat hun cliënt in die toestand naar buiten ging", aldus de advocaat van de nabestaanden in de Stentor. "Ze hebben mij gevraagd uit te zoeken of de RIBW aansprakelijk te stellen is."
Na intern onderzoek door de RIBW concludeerden de inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg dat er geen verband was tussen de kwaliteit van de zorg bij de RIBW en de steekpartij.

Bron: RTVOost