maandag 15 juni 2015

Jeugddetentie en jeugd-tbs voor dader steekincident

Aa-landen:  De 17-jarige jongen die eind vorig jaar een straatmuzikant  met messteken om het leven bracht, krijgt twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Dat heeft de rechtbank vanmiddag bekendgemaakt. De straf is ook voor poging tot moord op een omstander. De celstraf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
De rechtbank oordeelt dat de jongen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en behandeld moet worden. Ook moet er aan de nabestaanden en het slachtoffer schadevergoedingen betaald worden van in totaal ruim €14.000.

De jongen stak op 2 december vorig jaar straatmuzikant Zdravko Vazov buiten bij het winkelcentrum  Aa-landen neer. De straatmuzikant vluchtte de supermarkt Jumbo in, waarop de jongen hem achtervolgde en weer op hem instak. Daarna viel de 17-jarige jongen een omstander aan omdat hij de jongen aansprak. De straatmuzikant overleed later in het ziekenhuis aan de in totaal 29 messteken. De omstander raakte zwaar gewond.

Volgens de rechter heeft de jongen met voorbedachte rade gehandeld. Na een ruzie met een medebewoner bij zorginstelling van het RIBW Overijssel ging de jongen met een mes op pad. Op het moment dat hij het mes pakte, nam hij het besluit om ‘de eerste de beste’ neer te steken.

De dood van de straatmuzikant leidde in Zwolle tot veel commotie en hulpacties voor de familie. Die wilde Vazov in zijn thuisland Bulgarije begraven, maar had daarvoor geen geld. Er stond een groep Zwollenaren op die met inzamelingsacties dat uiteindelijk toch mogelijk maakte. Ook werd de familie met het ingezamelde geld geholpen in het levensonderhoud, omdat door de dood van de muzikant een belangrijk deel van het inkomen voor de familie weg was gevallen.

Bron: RTVOost