donderdag 6 december 2018

Martien Hovestad verlaat Meander College

Aa-landen: Na een periode van bijna 20 jaar zal Martien Hovestad het Meander College verlaten. Dit is bijzonder, omdat Martien Hovestad samen met Albert Dam de muziekafdeling in deze periode vanaf de bodem hebben opgebouwd tot wat er nu staat. Naast de twee bigbands kent de school een strijkensemble en een schoolkoor dat op hoog niveau presteert.

In de regio maar ook in de rest van Nederland fungeert de muziekafdeling van deze Cultuurprofielschool inmiddels als ‘good practice’ en wordt daarom op de voet gevolgd. Jaloersmakend zijn de concerten waarbij het schoolkoor Meander Vocaal samen met Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel volwaardige concertprogramma’s weet te presenteren.

Donderdag 20 december zal Martien Hovestad voor de laatste keer zijn schoolkoor dirigeren in het Meander Kerstconcert, voordat hij van zijn pensioenregeling gebruik zal maken.

Muziekdocent Hovestad verlaat Meander College na 20 jaar - Foto: Jane Lasonder


Meander Vocaal, opgericht in 1999 toen het examenvak muziek werd ingevoerd, staat onder leiding van Martien Hovestad. Het koor is samengesteld uit examenleerlingen muziek uit de bovenbouw. Zingen is, naast instrumentaal musiceren en vaktheorie, één van de onderdelen van het schoolexamen. Zingen in het Meander Vocaal is daarom een essentieel onderdeel van de muzikale opleiding.
Het koor heeft in de loop der jaren vele concerten gegeven. Uiteraard in wisselende samenstelling: koorleden verdwijnen na het examen, maar in klas 4 (Havo en VWO) komen er nieuwe zangers bij. Dat Meander Vocaal kwaliteit levert, wordt onder andere onderstreept door de vele podiumplekken op het nationale koorfestival op Schiermonnikoog. Vanaf het eerste begin van het duo Dam-Hovestad is het zingen op het Meander College een groot goed. Dat dit heeft kunnen leiden tot dergelijke schitterende concerten had niemand van te voren durven dromen.

Martien Hovestad zal donderdagavond 20 december in de Plantagekerk voor de laatste maal als vaste dirigent de leiding hebben over zijn schoolkoor. Vanaf januari 2019 zal Jasper van der Deen naast Albert Dam de muzieksectie op het Meander College vertegenwoordigen. Hiermee blijft de huidige kwaliteit gewaarborgd. Het volgende concert van Meander Vocaal zal onder leiding van Albert Dam en Jasper van der Deen op donderdag 20 juni 2019 plaatsvinden in Academiehuis de Grote Kerk.