dinsdag 10 juni 2014

Eikenprocessierups ook in de Aa-landen gesignaleerd

Aa-landen: Omdat de gemeente ze vorig jaar vrijwel niet heeft bestreden zijn er dit jaar enorm veel Eikenprocessierupsen in Zwolle gesignaleerd. Zo ook in de Aa-landen, zoals aan de Dommel waar in de eiken die voor de ingang van de parkeerplaats staan de beestjes ook voorkomen. De haren van de rups, die in 'processie' langs de stammen kruipt op zoek naar voedsel, veroorzaken een allergische reactie op de huid en bij inademing in de luchtwegen.De rups houdt zich overdag op in nesten en elke avond en  nacht verplaatst de rups zich in lange rijen (vandaar de naam processierups) op zoek naar verse eikenblaadjes. De nesten van de eikenprocessierups bestaan uit een spinsel van vervellingshuid en uitwerpselen. De vervellingshuiden bevatten honderdduizenden 0,2 tot 0,3 millimeter lange brandharen.Het kaalvreten van bomen is wellicht vervelend te noemen maar de ware problematiek rondom de processierups, vormen de brandharen (setae). De haren (een rups heeft er maximaal 1.000.000) kunnen bij bedreiging (bijvoorbeeld aanraking) worden afgeschoten. De brandharen verspreiden zich echter ook via de wind, door de lucht.

De in de brandharen aanwezige stoffen veroorzaken een op allergie lijkende reactie:
Huiduitslag en zwellingen van de huid
Rode ogen
Conjunctivitis, ontstoken slijmvlies van de ogen.
Jeuk
Braken,
Duizeligheid
Koorts
Slapeloosheid
De mate waarin deze reacties voorkomt verschilt echter per mens. Meestal verdwijnen de verschijnselen na enkele dagen. In bijna 90% van de mensen gaat het zijn de voornaamste klachten jeuk en duiduitslag.
Ook sommige dieren en met name honden kunnen er last van krijgen.


Behandeling van de gevolgen van brandhaartjes is als volgt:
Om te beginnen dient de kleding te worden uitgetrokken. Deze dient te worden gewassen.
Indien de rups of het nest van een rups is aangeraakt kunnen de haartjes verwijderd worden door een goed klevende tape op de getroffen plek aan te brengen en vervolgens te verwijderen..
Een goede douche met zeep, gebruik makend van een spons of washandje, zal de resterende haartjes verwijderen.

Bij ernstige problemen met ogen, luchtwegen huid- of (Pseudo-)allergische reacties dient de huisarts te worden ingeschakeld. Deze zal een patiƫnt indien nodig doorsturen naar een specialist.

Indien je de eikenprocessierups tegenkomt is het verstandig om te gemeente daarvan op de hoogte te stellen. Zorg voor een goede beschrijving van de plek en boom. Deze zorgt ervoor dat de plaag binnen de perken blijft.