dinsdag 24 januari 2017

Laatste bezwaar antennemast verworpen

Aa-landen: Niets staat de komst van de omstreden zendmast in de Aa-landen nog in de weg. De bestuursrechter heeft het laatste bezwaar verworpen. Dat was ingediend door omwonende Vincent Kloekke, die als enige buurtbewoner besloten had om het verzet nog verder door te zetten. Kloekke laat weten dat hij niet meer naar de Raad van State zal stappen.
Dat betekent dat telecombedrijf T-Mobile de mast nu kan gaan bouwen. T-Mobile had de aanvraag gedaan mede namens enkele andere providers. Het bedrijf had de bouwvergunning al op zak, maar besloot eerst nog de zaak bij de bestuursrechter af te wachten.

De locatie voor een nieuwe zendmast in de Aa-landen is de afgelopen jaren een hoofdpijndossier voor gemeente én omwonenden geworden. Tot nu toe staan de zenders nog op de flat aan de Dollard, maar bewoners van die flat vroegen woningcorporatie SWZ al jaren geleden om ze weg te halen, omdat ze niet gerust waren op de gezondheidseffecten. SWZ besloot het contract met de providers op te zeggen. De bedrijven gingen vervolgens met de gemeente in overleg over een locatie voor een vrijstaande mast van 40 meter hoog in de Aa-landen. Die werd eerst in het park gevonden, maar ook daar kwamen bezwaren.

De gemeente wees vervolgens de Maaslaan aan. De manier waarop dat gebeurde verdiende niet de schoonheidsprijs, zo gaf het college later toe. Het leidde ertoe dat de buurt in opstand kwam en tientallen bezwaren indiende tegen de plannen. Die werden verworpen, waarna het verzet gestaakt werd. Alleen Vincent Kloekke besloot nog naar de bestuursrechter te stappen. Hij woont op negentig meter van de beoogde mast en kijkt er vanuit zijn voortuin op uit. De mast is niet in overeenstemming met de omgeving, die zich kenmerkt door laagbouw en groen, zo betoogde hij bij de rechter. De bestuursrechter vindt dat er wel een zorgvuldige afweging is gemaakt en wijst ook nog eens op het algemeen belang van de antennemast.

Bron: de Stentor