dinsdag 28 oktober 2014

Chagall in Sionskerk

Aa-landen: Het is de eerste Chagall-expositie in Zwolle. Chagall wordt internationaal met Picasso gerekend tot de markantste kunstenaars van de 20-ste eeuw. In de Sionskerk  zijn de eindontwerpen van de twaalf Hadassah-ramen te bewonderen, alsmede de bijbehorende voorontwerpen. Die werken worden beschouwd als één van Chagalls meest boeiende lithoseries.In deze unieke expositie die van 29 oktober tot 15 november 2014 gehouden wordt in de Sionskerk zullen 40 litho’s van de beroemde kunstenaar Marc Chagall worden tentoongesteld.
Het hoofddeel van de expositie bestaat uit litho’s (steendrukken) afgeleid van gebrandschilderde ramen. In 1960-1962 ontwierp de kunstenaar Marc Chagall glas-in-lood ramen voor de synagoge van het Hadassah Ziekenhuis in Jeruzalem. Chagall ontwierp twaalf ramen naar het getal van de twaalf zonen van aartsvader Jakob, die aan de basis staan van het Joodse volk.
Chagall was ook zelf een Jood, geboren in Rusland. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Frankrijk, waar hij in 1985 op 97-jarige leeftijd overleed.
Door de enorme populariteit van de ramen in Jeruzalem, zijn er litho’s van gemaakt, die wij nu gaan exposeren. Het betreffen de voorstudies van de ramen. Ze zijn niet alleen vanuit Bijbels perspectief heel boeiend. Ook vormen ze een prachtige illustratie van moderne kunst en de heel speciale plaats van Marc Chagall daarin. Chagall schilderde met een veelheid van aansprekende vormen en kleuren, waarin alles zweeft als in ‘de werkelijkheid van de droom’.De expositie in de Sionskerk is voor het publiek te bezichtigen van 29 oktober tot
15 november.

De opening is op woensdag 29 oktober om 16.30 uur en zal worden verricht door Dhr Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie.
De tentoonstelling is te bezoeken iedere vrijdag en zaterdag van 10.30-16.30 uur
De toegang is gratis, koffie, thee en frisdrank tegen vriendelijke prijsjes verkrijgbaar.