donderdag 23 november 2017

Eerste sleutel Knarrenhof uitgereikt

Aa-landen: De eerste huizen van het Krasse Knarrenhof zijn vandaag in Zwolle opgeleverd. Ans (77) en Ben (83) Holterman zijn de eerste bewoners van het woonproject dat senioren zelfstandig laat wonen, maar ook naar elkaar laat omkijken.
Af en toe elkaar helpen met de boodschappen, of misschien zelfs een steunkous aandoen. Dat is de bedoeling van het Knarrenhof, een seniorenhofje in de Zwolse wijk Aa-landen. Geen verplichtingen naar elkaar toe, maar wel buren die op elkaar letten, zegt Ans. ,,Een beetje een gemeenschap. Dat ligt me wel."

Stukje bij beetje wordt het woonconcept de komende maanden opgeleverd. In februari moeten de laatste sleutels overhandigd worden, zegt Peter Prak, initiatiefnemer en projectleider van het hof. ,,Het is altijd een prachtig moment om de plannen waar je je over hebt gebogen al die tijd, in steen te zien oprijzen." Inmiddels zijn er op tientallen plekken elders in het land plannen voor eenzelfde hofje, waaronder Hasselt, Zutphen, Deventer en Hardenberg.

Het concept in Zwolle bestaat uit 34 koopwoningen en 14 sociale huurwoningen die verhuurd worden door deltaWonen. Het richt zich op vijftigplussers die op zichzelf willen wonen, maar tegelijkertijd een beroep willen kunnen doen op de buren voor contact, noaberschap en mantelzorgtaken. Een gemeenschappelijke binnentuin moet zorgen voor een gemeenschapsgevoel.
Het nieuwe buurtje moet in andere Zwolse wijken navolging krijgen. Waar is nog niet bekend.

Bron: de Stentor