vrijdag 15 december 2017

Vonnis dader steekincident Volterbeek

Aa-landen: Een 18-jarige man uit Zwolle is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie waarvan 207 dagen voorwaardelijk voor het neersteken van een 21-jarige plaatsgenoot. Dat vonnis sprak de rechtbank van Zwolle vandaag uit.
De dader, een 18-jarige die onder begeleiding woont, stak zijn 21-jarige plaatsgenoot bijna dood.
Met één messteek raakte de dader de milt van het slachtoffer. De 21-jarige kwam met ernstig bloedverlies op de intensive care terecht.
Aan het incident aan de Volterbeek op 14 juli ging een langlopend conflict tussen twee groepen jongeren vooraf.

Een paar weken voor de steekpartij zou de 18-jarige de ruzie met de 21-jarige uitpraten. De afspraak verliep echter anders dan verwacht. De 21-jarige sloeg samen met zijn vrienden de 18-jarige in elkaar.
Om zich bij een nieuwe confrontatie met de 21-jarige te kunnen wapenen, kocht de 18-jarige een mes. "Ik moest me toch kunnen verdedigen", klonk het vanmorgen verontschuldigend.

De vriendin van de broer van het slachtoffer krijgt bij een ruzie een klap tegen het hoofd. De 21-jarige man is woedend en zoekt de 18-jarige op.
Getuigen horen dat de 21-jarige zijn tegenstander op de Volterbeek uitdaagt. "Steek me dan", zou de man volgens getuigen hebben geroepen. Na een waarschuwing steekt de 18-jarige één keer en vlucht.

Officier van justitie en de rechtbank houden met hun strafeis en vonnis rekening met de moeilijke jeugd van de 18-jarige. Ook speelt de rol van het slachtoffer mee. "Want die zocht zelf de confrontatie op", stellen de rechters.

Volgende week dinsdag komt de 18-jarige vrij om zich te melden bij een RIBW-instelling in Hardenberg.
Drie jaar lang moet hij zich houden aan een reeks van ingrijpende maatregelen: behandeling, een opleiding volgen of werk zoeken, een drugs- en alcoholverbod, een verbod om in Zwolle te komen en om dat allemaal in de gaten te houden, een enkelband.

Tot slot drukten de rechters het slachtoffer een boodschap op het hart. "Zoek de dader niet op."

Bron: RTVOost