donderdag 12 maart 2020

Film 'Het laatste verhaal' over een leven met ALS

Aa-landen:  Op 19 maart vertoont Stadkamer i.s.m. het Netwerk Palliatieve Zorg een bijzondere en aangrijpende film over ALS. Wat als je niet heel lang meer te leven hebt en je hebt nog een verhaal voor familie en/of vrienden? Deze film toont wijkbewoner Piet de Reus en zijn leven met ALS. Met inleiding en nabespreking.

In oktober 2019 werd al een korte documentaire gemaakt over Piet de Reus. Inmiddels is er hard gewerkt aan een langere film over de Reus en zijn leven met ALS. Het was Piet zijn wens om dit verhaal te delen zodat andere patiënten, maar ook zorgverleners en artsen, er van kunnen leren. Dapper en vol goede moed vertelde hij elke week op camera wat ALS met hem deed, hoe hij omging met zijn ziekte en welke beslissingen hij moest en wilde nemen ten aanzien van zijn levenseinde. Piet overleed op 6 december 2019.

De film laat zien hoe Piet de Reus steeds meer beperkt werd in de gewone dagelijkse handelingen. Maar het laat ook zijn kracht en zijn humor zien. Een intens laatste verhaal, met aandacht vastgelegd door Jacco van Dijk. Jacco raakte steeds intenser betrokken bij deze “film met een boodschap die kan worden bekeken als een blijvende herinnering en als ondersteuning bij de rouwverwerking.” 

Het Netwerk Palliatieve Zorg is een regionaal samenwerkingsverband met als doel de zorg voor mensen in de laatste levensfase zo goed mogelijk te organiseren. Door samen te werken, willen zorgaanbieders de kwaliteit van zorgverlening en de toegankelijkheid van zorg verbeteren. Een belangrijk thema van het netwerk van 2020 is “eigen regie, hoe doe je dat eigenlijk?” Het verhaal van Piet de Reus sluit hier naadloos bij aan.

De filmavond is op 19 maart van 19.30-21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes. De toegang is gratis, wel graag een plaats reserveren via stadkamer.nl