donderdag 11 oktober 2012

Ontruiming Passiflora afgewend

Aa-landen - Herman Alberts van bloemenzaak Passiflora hoeft z'n winkel niet te ontruimen. De kortgedingrechter heeft woensdag eigenaar UIP IV in het ongelijk gesteld en de vordering van dit vastgoedconcern afgewezen.

Tussen alberts en UIP IV loopt een bodemprocedure over het feit dat Passiflora een huurachterstand heeft van inmiddels ruim 26.000 euro. Volgens Alberts gaat het om een principekwestie. Hij voelt zich bedrogen door UIP (sinds kort nieuwe eigenaar van het winkelcentrum in de Aa-landen).

Niet alleen komt UIP de persoonlijke afspraken met Alberts niet na ook draagt hij als voorzitter van de winkeliersvereniging het concern na dat het huurders in de Aa-landen onder druk zet. Ook zou de eigenaar een nieuw brandalarmeringssysteem hebben laten installeren, terwijl het concern de lening op naam van de winkeliers heeft laten zetten. Zij moeten nu binnen vijf jaar het geleende bedrag ophoesten.

UIP IV eiste  twee weken geleden in kort geding dat Passiflora zo snel mogelijk het bedrijfspand in het winkelcentrum verlaat. Echter volgens de rechter is er echter geen sprake van spoedeisend belang. De bodemprocedure loopt en lijkt nog voor het einde van dit jaar aan de orde te komen.  Het is niet gebleken dat UIP IV financieel afhankelijk is van de huurpenningen die door Passiflora betaald moeten worden. Verder wijst de rechter erop dat ontruiming voor Passiflora bijzonder ingrijpend zal zijn. Ook al omdat het bedrijf al meer dan dertig jaar een winkel in de Aa-landen exploiteert.