dinsdag 3 maart 2015

Actie voor behoud wijkbibliotheek Zwolle heeft effect

Aa-landen: Massaal protest tegen sluiting van huidige wijkbibliotheek mist uitwerking niet. Wethouder herziet plan.
'Blijf van onze wijkbibliotheek af'. Dat is de boodschap die zo'n 7000 wijkbewoners de afgelopen weken aan de gemeentepolitiek gaven toen ze de petitie voor het behoud van de voorziening in hun buurt ondertekenden. De krabbels werden maandagavond door schooljuf Hanneke Leferink uit de Aalanden en bibliotheekbezoeker Bert Schelhaas uit Zwolle-Zuid overhandigd aan burgemeester Henk Jan Meijer.
De twee actievoerders deden voorafgaand aan een raadsdebat over de bezuinigingsopgave van 11 miljoen euro een vurig pleidooi om de wijkbieb met rust te laten. De wijkvoorzieningen in Zuid, de Aalanden en Stadshagen zouden als gevolg van die bezuinigingen wat betreft het college prima samen kunnen met andere wijkfuncties zoals scholen of wijkcentra. De bibliotheekgebouwen zouden daardoor kunnen verdwijnen. Maar er lijkt na het debat van gisteravond geen meerderheid voor dat idee.

De oppositiepartijen SP, CDA, GroenLinks, Swollwacht en Fractie Cetin kregen bij hun protest tegen het voornemen namelijk ook coalitiepartij PvdA aan hun kant. PvdA-fractievoorzitter Eefke Meijerink vond het "onwenselijk om te bezuinigen op dit ankerpunt in de wijk." Wat de PvdA betreft zouden het Historisch Centrum Overijssel en het Stedelijk Museum Zwolle kunnen fuseren. "Met de besparing kunnen je de bezuiniging op de wijkbibliotheken opvangen."

Haar coalitiepartners D66 en ChristenUnie kreeg ze er niet mee over de streep. "Het gaat er om hoe je de wijkbibliotheken slimmer en effectiever organiseert", zei Gerdien Rots namens de ChristenUnie. Ze vond dat andere functies in de wijk ook best samen konden in de bibliotheek in plaats van andersom, zoals er in het collegeplan staat.
En Sonja Paauw van D66 vroeg zich hardop af of de bibliotheek in de toekomst nog wel drie gebouwen voor boeken nodig heeft.

De VVD hield zich op de vlakte. "We willen geen verwachtingen wekken", zei Aly van der Vegte. "Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het college vanavond goed heeft geluisterd ."

Dat had wethouder Jan Brink. Hij gaf aan dat hij de plannen zoals hij die eerder had gepresenteerd niet zal doorzetten. Hoe en of er wel bezuinigd zal worden op de wijkbibliotheken zal later worden bekeken.

Bron: De Stentor