vrijdag 6 maart 2015

Inzameling Celeanum voor beschadigde fontein

Aa-landen: Het Gymnasium Celeanum rook een week lang naar pizza, maar dat was niet zonder reden. Met de verkoop van pizza's haalden leerlingen 3200 euro op voor de Fontana della Barcaccia van Bernini, de door Feyenoord fans beschadigde fontein in Rome.
Het geld wordt komende maandag overhandigd aan vertegenwoordigers van de stad Rome, als klas 5 van het gymnasium voor een werkweek in Rome is. De leerlingen verkochten voor de inzameling pizza’s in de kantine. De actie was gesponsord door het Zwolse eetcafé de Plantaan.

De actie startte twee weken geleden na de berichten over de schade aangericht door Nederlandse voetbalsupporters aan de beroemde fontein van Bernini. De school was hierover ontzet en besloot een gebaar te maken naar de inwoners van Rome. Enerzijds om te laten zien dat de monumenten van Rome de school ter harte gaan en anderzijds om te bedanken voor jaren van gastvrijheid. De school gaat jaarlijks met de vijfde klas naar Rome en geniet dan van alle monumenten die Rome rijk is en die onderdeel zijn van de wereldgeschiedenis.

De school heeft zich aangesloten bij een overkoepelend initiatief dat in Rome gestart is: ‘Salviamo la Barcaccia” (Laten we de Barcaccia redden) van de Nederlandse advocate en tevens voorzitster van de businessclub in Rome, Angela Mannaerts. Ook Nederlandse particulieren en bedrijven hebben zich hierbij aangesloten. Bestuursleden van dit initiatief zijn onder andere de voorzitter van de Nederlandse vereniging in Rome Marius de Gaay Fortman, pater Tiemen Brouwer van de Friezenkerk, journalist Maarten van Aalderen en voetballer Koen Brack (voormalig speler van Go Ahead Eagles). Ereleden zijn onder meer burgemeester Aboutaleb, Prinses Christina en Antoine Bodar.

De berichten uit Rome over de schade blijven somber. De krassen die op de fontein gemaakt zijn, zijn niet te herstellen. Over het schadebedrag bestaat onduidelijkheid. Het geld dat eventueel over is, zal naar andere monumenten in Rome gaan.