vrijdag 6 februari 2015

Paardencoaching voor jonge mantelzorgers bij De Haerst


Aa-landen: Zwolse jonge mantelzorgers (11-18 jaar) kunnen op dinsdag 24 februari gratis meedoen aan een groepsactiviteit met een paard. Samen doen ze opdrachten met coachpaard Fiesta. De activiteit wordt aangeboden door Steunpunt Mantelzorg en Jongerencentrum 't Wasdom.
"Een oefening kan bijvoorbeeld zijn om het paard samen over een hindernis te krijgen, zonder hem aan te raken. Samenwerking, creatief denken en je positie innemen in een groep zijn aspecten die in zo'n oefening aan bod komen. Dat gaat spelenderwijs, er mag gewoon worden gelachen", zegt Mirjam van Huet, coach bij 'EDEL persoonlijke ontwikkeling met paarden' (www.edel.nu). "Als coach stel ik nu en dan vragen om de deelnemers te laten reflecteren op hun aanpak."
Speciaal voor Zwolse jongeren die thuis voor een ziek, gehandicapt of hulpbehoevend familielid zorgen, organiseren Steunpunt Mantelzorg (van Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet!) en Jongerencentrum 't Wasdom maandelijks activiteiten. Centraal staan ontspannen, even weg zijn uit de thuissituatie, iets leuks doen en je verhaal kwijt kunnen aan jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten.
Mariëlle Pellinkoft begeleidt de activiteiten. Zij vertelt over de jonge mantelzorgers: "als je van jongs af aan veel rekening houdt met hulpbehoevende familieleden, ben je vaak meer gericht op je naasten dan op jezelf. Ik ben zelf ook eens gecoacht met paarden en heb toen ondervonden hoe goed ze mensen aanvoelen. Ik denk dan ook dat deze activiteit de jongeren een mooie ervaring oplevert."


Foto: Natascha Jannink

Alle jongeren in Zwolle die thuis voor iemand zorgen, mogen zich aanmelden. Ervaring met paarden is niet nodig. Dinsdag 24 februari (schoolvakantie), 11.00 tot 14.00 uur. Locatie: manege De Haerst, Haersterveerweg 1a in Zwolle. Rond lunchtijd eten de deelnemers friet in de kantine. Aanmelden: tot en met vrijdag 20 februari via mantelzorg@zwolledoet.nl. Deelname is gratis.