donderdag 24 maart 2016

Krekenbuurt gemeentelijk monument

Aa-landen: De Krekenbuurt van architect Benno Stegeman is zo bijzonder dat de gemeente de hele buurt wil aanwijzen als gemeentelijk monument. De huizen met karakteristieke lichtkoepels, balkonnetjes en bijzonder metselwerk kunnen daardoor beter behouden blijven.

De koepeltjes in het groen, zo noemen de bewoners van de Krekenbuurt liefkozend hun huizen. De huizen rond beschutte pleintjes met veel openbaar en gezamenlijk groen stammen uit de jaren 70 en worden daarmee de jongste monumenten van Zwolle.

De discussie over behoud van de buurt begon toen de regels voor verbouwingen landelijk werden versoepeld. Dat leidde tot onder meer tot de bouw van verschillende op- en aanbouwtjes die het karakteristieke beeld van de wijk aantasten. Veel buurtbewoners die in de jaren zeventig bewust kozen voor dit project hebben geprobeerd deze bouwwerken tegen te houden.

De gemeente kan alleen iets beginnen tegen veranderingen aan de huizen als de buurt een monumentenstatus krijgt. Woensdagavond was er een voorlichtingsbijeenkomst voor bewoners. Mensen die al een uit- of opbouw hebben of de kozijnen hebben opgefrist met een afwijkend kleurtje, hoeven niet gelijk weer aan de slag, bestaande wijzigingen hoeven niet te worden teruggedraaid.